ciasto francuskie z brzoskwiniami |
Kolejny banalny i świetny przepis na ciasto francuskie na słodko, tym razem z brzoskwiniami. Te podłużne tarty wyglądają bardzo elegancko, a przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka minut.
CIASTO FRANCUSKIE z brzoskwiniami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 puszka brzoskwiń
- 1/3 słoika dżemu brzoskwiniowego
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180oC (termoobieg). Ciasto wyjąć 10min wcześniej z lodówki aby trochę się ogrzało. Rozwinąć (pozostawić na papierze- na nim będziemy piec). Przeciąć wzdłuż dłuższego boku na pół. Założyć każdy bok na szer ok 1-1,5cm do środka (można od środka posmarować sokiem z brzoskwiń lub wodą aby się lepiej skleiło. Środki powstałych prostokątów posmarować 2/3 dżemu i poukładać osączone i pocięte na plasterki brzoskwinie, zakładając je na siebie. Wierzch brzoskwiń posmarować pozostałym dżemem. Boki obsypać cukrem i piec ok 18-20min do lekkiego zarumienienia się brzegów ciasta.
SMACZNEGO!
Zaskakująco pozytywnie smakuje :D
OdpowiedzUsuń