Jak ugotować fasolkę szparagową? Nic skomplikowanego:) Zielona fasolka szparagowa to świetny dodatek do mięs: np. piersi kurczaka, schabowych, czy duszonej karkówki, ryb, jak również jako samodzielny obiad na szybko (podana z zasmażaną bułką tartą i masłem, bądź niewielką ilością przysmażonego boczku). Fasolka jest bogata w wartości odżywcze: zawiera dużo błonnika, żelazo, magnez, potas oraz spore ilości kwasu foliowego. Witaminę C, A oraz B, ma stosunkowo niewiele kalorii: 27 na 100g.
U mnie dziś w połączeniu z kotletem schabowym saute i ziemniakami.
FASOLKA SZPARAGOWA- jak ją ugotować?
Składniki:
- 500g zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła
- 3l wody
Przygotowanie:
Fasolkę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Odciąć oba końce (po ok. 0,5-1cm) wrzucić do garnka z zimną wodą z cukrem. Gotować bez przykrycia (dzięki temu nie straci koloru) przez ok. 20min od momentu zagotowania wody. Po zagotowaniu wodę posolić. Czas gotowania jest zależny od wieku fasolki (młoda krócej, starsza- dłużej) oraz preferencji smakowych. Odcedzić na sicie, krótko przelać zimną wodą i podawać gorącą z kilkoma płatkami masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz