szaszłyki z kurczakiem i warzywami na grilla |
Sezon grillowy rozpoczęty:) podczas długiego weekendu w bieszczadzkiej głuszy:) poniższe szaszłyki to efekt wieloosobowej współpracy (co widać bo każdy jest inny:p) i tu PODZIĘKOWANIA za cały wyjazd dla: Asi, Kasi, Magdy, Dominika, Orzecha i mojego Dancia:* Było mnóstwo pyszności ale zdjęcia są tylko surowych szaszłyków, bo kto by myślał o robieniu zdjęć:)
SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NA GRILLA
Składniki: (no około 35szt)
- 4 filety z kurczaka
- 3 papryki czerwone
- 500g pieczarek
- 2 małe cukinie
- 3 cebule białe
- 2 cebule czerwone
- przyprawa grillowa do kurczaka
- 3 łyzki oleju
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić na kawałki wielkości ok 2 x 2 cm. Dodać olej, przyprawę grillową, pieprz i troszkę soli. Wymieszać dokładnie i odstawić przynajmniej na pół godziny, najlepiej na całą noc. Warzywa umyć (nie obierać) pokroić na spore kawałki: małe pieczarki na połówki, większe na ćwiartki, cukinie w plasterki, grubsze na połówki lub ćwiartki, cebule w 8 i podzielić jeszcze na połówki. Nadziewać na patyczki dł 25cm zaczynając od warzywa i nadziewając na przemian: 2 warzywa, mięso, 2 warzywa, mięso- lub jak kto lubi:). Piec na grillu ok 15-20min co kilka minut obracając. Przed podaniem całość można odrobinę posolić.
SMACZNEGO!
Smakowite szaszłyki,ale nie "na grilla"a na grill.Ewentualnie z grilla.
OdpowiedzUsuńWitam, dziękuję za komplement, zaś wygląda na to, że szaszłyki mogą być na grilla:) ponieważ miałam wątpliwości dotyczące odmiany, sprawdzałam i wychodzi na to, że jeśli mówimy o urządzeniu dopuszczalne są obie formy, jeśli zaś o spotkaniu towarzyskim powinno używać się formy grilla (np. idę na grilla). Tak jak w dopełniaczu l. mn. dopuszczalne są obie formy: grilli i grillów. :)
UsuńKasia jutro będę testować :) Agata K.
OdpowiedzUsuń:) to polecam przetestuj jeszcze pieczarki z serkiem. pyszne są:)
Usuń