Etykiety

wtorek, 28 stycznia 2014

KRUPNIK


przepis na krupnik
krupnik
Na mroźne dni nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca, syta zupa. Krupnik z kaszą jęczmienną, gotowany na mięsie. Mniam!
Krupniku nie lubiłam właściwie od dziecka i zapewne wiele osób również źle go sobie kojarzy:) Tymczasem, odkryłam go na nowo, eliminując zieleninę, której rzeczywiście w zupach nie lubię. Prosty w przygotowaniu, aromatyczny, sycący i rozgrzewający. Okazuje się, że krupnik to naprawdę smaczna zupa. Jeśli również macie złe skojarzenia, polecam wypróbowanie tego przepisu.

KRUPNIK- prosty przepis



poniedziałek, 23 grudnia 2013

ZUPA GRZYBOWA wigilijna

wigilijna zupa grzybowa
wigilijna zupa grzybowa

Nie wyobrażam sobie świąt, zwłaszcza Wigilii, bez zupy grzybowej z suszonych grzybów! Pachnącej w całym domu, podawanej z makaronem... mmmm:) Uwielbiam! U mnie gotowało się ją zwykle dzień wcześniej, a w Wigilię zawsze stanowiła moje śniadanie, oczywiście część kolacji również:) Podtrzymuję tą tradycję. Prosta w przygotowaniu, aromatyczna, PYSZNA, od dzieciństwa stanowczo jest moją ulubioną zupą. I tu apeluję do jedzących barszczyk z uszkami zamiast zupy grzybowej- nie wiecie co tracicie:p

Składniki:

  • 65g grzybów suszonych (najlepiej prawdziwków)
  • 1,5 marchewki
  • 0,5 pietruszki w korzeniu
  • 2l wrzącej wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1 listek laurowy
  • 5-6 kulek pieprzu
  • vegeta do smaku
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Grzyby włożyć do garnka i zalać gorącą wodą- ok szklanki. Zostawić do namoczenia pod przykryciem na ok 1h (jeśli mamy dużo czasu najlepiej zalać grzyby dzień wcześniej zimną wodą i zostawić do namoknięcia na całą noc). Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, pietruszkę obrać i zostawić w kawałku. Grzyby odcedzić (płynu nie wylewać), pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka razem z marchewką, pietruszką i przyprawami. Dolać przecedzony płyn z moczenia grzybów, zalać pozostałą, wrzącą wodą, dodać kostki rosołowe i gotować ok 20min. Doprawić śmietaną (śmietanę do kubeczka i dolewamy stopniowo zupy, mieszając aby nie zrobiły się grudki, całość wlać do garnka- zagotować). W razie potrzeby doprawić jeszcze vegetą. Podawać gorącą z makaronem- najlepiej łazankami lub kokardkami.

SMACZNEGO!

wigilijna zupa grzybowa

Wigilia 2013

czwartek, 31 października 2013

RYDZE marynowane w maśle

rydze marynowane w maśle
Została mi nadwyżka grzybów (i jakimś cudem powstrzymałam się, aby ich nie zjeść wszystkich na raz- usmażonych na maśle:) postanowiłam je przechować wg przepisu teściowej, który stosuje od lat. Dzięki zamarynowaniu, można je wyciągnąć z szafki za jakiś czas: odsmażyć i zjeść solone, lub dodać do jakiegoś sosu. Rydze są dobre w każdej postaci- takiej zimowej również:)

RYDZE marynowane w maśle

poniedziałek, 28 października 2013

RYDZE smażone na maśle

rydze przepis
rydze smażone na maśle

Ależ zaniedbałam mojego bloga.... ponad 1,5 miesiąca mnie tu nie było:/ a to wyjazd, a to choroba, a to praca, a to leń... no dobra tylko winny się tłumaczy:) 
W sobotę byliśmy na grzybobraniu. W tym roku jesień jest naprawdę piękna i złota!, aż żal siedzieć w domu. Grzybów zebraliśmy z mężem łącznie koszyk, więc całkiem nieźle:D Głównie rydze (mmm...) i maślaki.
Rydze- UWIELBIAM! smażone ma maśle, oprószone tylko solą. Mniam! W ogóle lubię świeże grzyby, ale rydze, tuż obok kani i boczniaków należą do moich ulubionych grzybów.
Jeśli ktoś nie lubi zbierać grzybów, polecam wybranie się na lokalny targ, właściwie można zagwarantować, że jeszcze przynajmniej przez kilka następnych dni będą dostępne.
A już jutro przepis na rydze marynowane w maśle.

Rydze smażone na maśle

wtorek, 10 września 2013

MUFFINKI ze śliwkami


przepis na muffiny ze śliwkami
muffinki ze śliwkami

Ach... śliwki.
Znowu ekspresowe muffinki, tym razem ze śliwkami. Poza tym, postanowiłam dodać troszkę więcej cukru, rezygnując jednocześnie z cukru waniliowego. Kolejną modyfikacją było zastąpienie masła olejem. Porównując z muffinkami z malinami, śliwkowe były bardziej wilgotne i stały się moimi faworytami:) 

MUFFINKI ze śliwkami


poniedziałek, 9 września 2013

TARTA ze śliwkami i kruszonką

pyszna tarta z owocami
tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami, zrobiona z przepisu z bloga Gotuj się kto może, zwiększyłam tylko troszkę proporcje na kruszonkę i nie dodawałam do niej cynamonu. Prosta i pyszna!
obojętne czy dacie duże czy małe śliwki, naprawdę nie ma to wielkiego znaczenia:)

TARTA ze śliwkami i kruszonką


niedziela, 8 września 2013

PRZEPIS NA OGÓRKI KISZONE


twarde ogórki kiszone
tradycyjne ogórki kiszone

Ogórki kiszone- zrobiłam je już tydzień temu i nie miałam czasu opisać:/ Zawsze myślałam, że kiszenie ogórków to jakiś skomplikowany proceder, przy którym trzeba się jakoś strasznie napracować, a to wcale nie jest prawdą.
Tak więc, na szybko przepis na ogórki kiszone "po mojemu":). Ogórki nadal są łatwo dostępne, więc może jeszcze ktoś skorzysta. Jeśli ktoś lubi bardzo słone ogórki należy dodawać 2 łyżki soli na litr wody.

PRZEPIS NA OGÓRKI KISZONE


piątek, 6 września 2013

RATATUJ do słoika (ratatouille)

ratatuj do słoika przepis
ratatouille do słoika

Przetwory:) Zawsze się zbierałam się aby je porobić... i zwykle zebrać się nie mogłam:) w tym roku stanowczo postanowiłam to zmienić i dziś wyprodukowałam drugą partię ratatouille (czyt. ratatuj) do słoika. Ratatouille zostało rozsławione przez małego szczurka z filmu animowanego i wtedy dowiedziałam się co to jest:) A że lubię i bakłażana i cukinię to danie mi bardzo pasuje i warto "zamknąć" je w słoiku i wyciągnąć w środku zimy... dodać podsmażoną kiełbasę, mięso lub po prostu podgrzać i zjeść z bagietką:)

Ratatouille do słoika


poniedziałek, 26 sierpnia 2013

MUFFINKI z malinami

przepis na muffinki z owocami
muffinki z malinami

Bardzo lubię spotkania rodzinne, zwłaszcza te na łonie przyrody:) Wczoraj byłam na urodzinach "mojego" 3-letniego już Kubusia (:*), a ponieważ spotkanie było tortowo- kawowo- ogrodowe, przygotowałam na szybko muffinki z malinami.
Muffinki- chyba nie ma szybszych babeczek, potrzebne tylko 2 miski, kubek do odmierzania, kilka składników, które zazwyczaj są dostępne w domu, forma do muffinek, no i piekarnik oczywiście:) Maliny można zastąpić innymi owocami, np. jagodami, borówkami, porzeczką czerwoną, należy tylko pamiętać aby przy użyciu kwaśnych owoców dodać trochę więcej cukru. Polecam ten przepis zabieganym, lub osobom, które zaczynają własnie swoje eksperymenty w kuchni. Te muffinki wręcz nie mogą się nie udać:)!

MUFFINKI z malinami


czwartek, 22 sierpnia 2013

Proste LECZO Z KIEŁBASĄ, CUKINIĄ I PAPRYKĄ

leczo papryka kiełbasa cukinia
proste leczo z kiełbasą, cukinią i papryką
Bardzo lubię dania z papryką. Ponieważ sezon paprykowy jest w pełni warto to wykorzystać, bo teraz papryka jest dojrzała, idealnie czerwona, pięknie pachnąca, w skrócie paprykowa (!) i na dodatek kosztuje 4-5zł/kg:) Chyba każdy ma swój własny, inny, przepis na leczo, u jednych jest chrupkie i każdy składnik mocno wyczuwalny, u innych mocno uduszone, przez co smaki się przenikają. Osobiście wolę tę pierwszą wersję,choć drugą również lubię:)
Zwykle robię to danie bez cukinii, ale że miałam taką w lodówce... Połączenie podduszonej papryki, cukinii, cebuli z kiełbasą podane z ryżem, to naprawdę smaczny pomysł na szybki obiad. 

Proste LECZO Z KIEŁBASĄ, CUKINIĄ I PAPRYKĄ