Etykiety

poniedziałek, 28 października 2013

RYDZE smażone na maśle

rydze przepis
rydze smażone na maśle

Ależ zaniedbałam mojego bloga.... ponad 1,5 miesiąca mnie tu nie było:/ a to wyjazd, a to choroba, a to praca, a to leń... no dobra tylko winny się tłumaczy:) 
W sobotę byliśmy na grzybobraniu. W tym roku jesień jest naprawdę piękna i złota!, aż żal siedzieć w domu. Grzybów zebraliśmy z mężem łącznie koszyk, więc całkiem nieźle:D Głównie rydze (mmm...) i maślaki.
Rydze- UWIELBIAM! smażone ma maśle, oprószone tylko solą. Mniam! W ogóle lubię świeże grzyby, ale rydze, tuż obok kani i boczniaków należą do moich ulubionych grzybów.
Jeśli ktoś nie lubi zbierać grzybów, polecam wybranie się na lokalny targ, właściwie można zagwarantować, że jeszcze przynajmniej przez kilka następnych dni będą dostępne.
A już jutro przepis na rydze marynowane w maśle.

Rydze smażone na maśle


Składniki:
  • rydze (zależnie od wielkości, ok 400g/ 2os)
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
Przygotowanie:
Rydze oczyścić i dobrze opłukać, zwłaszcza od strony blaszek, ponieważ często mają sporo piasku- zostawić do obeschnięcia na ok 10min. Pociąć na mniejsze kawałki. Na dużej patelni roztopić masło z olejem, ułożyć rydze blaszkami do góry i lekko posolić. Smażyć na niedużym ogniu ok 4-5min z każdej strony. W zależności od upodobań: albo zdejmować na ręcznik papierowy, aby pochłonął część tłuszczu, albo bezpośrednio na talerz. Przed zjedzeniem jeszcze trochę posolić. Tak przygotowanie można jeść same, podane na kromce chleba posmarowanej masłem, lub potraktować jako danie główne, podając np. w towarzystwie pieczonych ziemniaków i surówki.

SMACZNEGO!

rydze przepis

rydze przepis

1 komentarz:

  1. Rydza podczas smażenia nie powinno się solić. Najlepiej jest to zrobić po podaniu na talerz.

    OdpowiedzUsuń