czwartek, 4 kwietnia 2013

CHLEB SŁONECZNIKOWY NA ZAKWASIE

chleb żytni
chleb słonecznikowy na zakwasie
Mam już zakwas, przyszedł czas na chleb:) Wybór padł na chleb słonecznikowy z mąki żytniej pełnoziarnistej. Chleb na zakwasie, bez dodatku drożdży i polepszaczy z prażonym słonecznikiem i siemieniem. Mniam!

przepis na zakwas znajdziecie tu

CHLEB SŁONECZNIKOWY NA ZAKWASIE




Składniki:

  • 150g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400g mąki żytniej typ 2000 (ewentualnie 720)
  • 250 ml letniej wody
  • 50g łuskanych ziaren słonecznika
  • 20g nasion siemienia lnianego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:

Na patelni podprażyć słonecznik i siemię lniane, ostudzić, wymieszać z mąką, solą i cukrem. Dodać zakwas i zacząć wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wodę. Odstawić do wyrośnięcia, w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce  na co najmniej 2h. Po tym czasie na blasze wyłożonej papierem uformować bochenek, nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 2h. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 50min. Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO!

chleb żytni

chleb żytni

2 komentarze:

  1. polecam dodać łyżeczkę sody

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pieczywko jest najlepsze :) Ostatnio też robiłem taki chlebek :) Najlepsze jeszcze ciepłe z masełkiem :)

    --
    Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń