pieczone golonki z indyka |
Miał być przepis na indyka pieczonego w całości, będzie na golonki indycze :p Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny obiad, szczerze polecam prosty przepis na golonki z indyka. Uważam, że prezentują się świetnie i jeszcze lepiej smakują:) Potrzeba niewielu składników, które rach- ciach wrzucamy do naczynia żaroodpornego, włączamy piekarnik i już :D można dodać różne warzywa m.in.marchewkę, cebulę, paprykę, pieczarki z ziemniakami włącznie. U mnie w wersji z marchewką i cebulą, podane z młodymi (tak tak wiem że jest zima:p) ziemniakami i mizerią. Doskonałym uzupełnieniem będą również pieczone ziemniaki (to polecam pod warunkiem, że umiecie świetnie przewidzieć czas ich pieczenia lub macie 2 piekarniki:), puree czy kluski śląskie, zaś z surówek prócz mizerii: marchewka z jabłkiem, z białej rzodkwi (klik), z pora (klik) czy z kapusty kiszonej- właściwie każda ;)
Składniki:
- 4 golonki z indyka
- 3-4 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 3/4 łyżeczki papryki czerwonej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szkl wody
Przygotowanie:
Marynata: w miseczce wymieszać olej z tymiankiem, papryką, solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć marynatą i odstawić do lodówki najlepiej na cała noc. Marchewki obrać i pokroić w grube plastry, cebulę obrać i pokroić w ósemki. Mięso wyjąć z lodówki pół godziny przed pieczeniem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać warzywa, podlać wodą i piec pod przykryciem ok 1h i 15min w piekarniku nagrzanym do 180oC. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok 20-30min podlewając kilka razy wytworzonym sosem.
SMACZNEGO!
Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńarcydzieło kulinarne
OdpowiedzUsuńsuper zdjęcia
Golonki z indyka chyba nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuń