czwartek, 22 grudnia 2016

SURÓWKA marchewka z jabłkiem

surówka do ryby, pieczonego kurczaka indyka wieprzowiny
tarta marchewka z jabłkiem

Czasem siła tkwi w prostocie:) Klasyczna surówka marchew z jabłkiem- dość szybka do przygotowania, pełna witamin i smaku. Chyba każdy ją jadł:) Smak zależy od rodzaju użytych jabłek oraz ilości dodanego soku z cytryny. Pasuje do ryb, dań z drobiu i wieprzowiny, np do klasycznych kotletów schabowych czy zrazików. Do przygotowania większej ilości polecam użyć szatkownicy- idzie ekspresowo:)

SURÓWKA marchew z jabłkiem


Składniki (na dużą miskę):
  • 12 marchewek
  • 2 kwaskowe jabłka, np szara reneta
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (można pominąć)
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zasypać cukrem i odstawić na 5min. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z marchewką, skropić sokiem z cytryny, dodać majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić.

SMACZNEGO!

1 komentarz: