czwartek, 22 grudnia 2016

PIECZONA GOLONKA Z INDYKA

danie na świąteczny stół, przepis na obiad, golonka z indyka z warzywami
pieczone golonki z indyka

Miał być przepis na indyka pieczonego w całości, będzie na golonki indycze :p Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny obiad, szczerze polecam prosty przepis na golonki z indyka. Uważam, że prezentują się świetnie i jeszcze lepiej smakują:) Potrzeba niewielu składników, które rach- ciach wrzucamy do naczynia żaroodpornego, włączamy piekarnik i już :D można dodać różne warzywa m.in.marchewkę, cebulę, paprykę, pieczarki z ziemniakami włącznie. U mnie w wersji z marchewką i cebulą, podane z młodymi (tak tak wiem że jest zima:p) ziemniakami i mizerią. Doskonałym uzupełnieniem będą również pieczone ziemniaki (to polecam pod warunkiem, że umiecie świetnie przewidzieć czas ich pieczenia lub macie 2 piekarniki:), puree czy kluski śląskie, zaś z surówek prócz mizerii: marchewka z jabłkiem, z białej rzodkwi (klik), z pora (klik) czy z kapusty kiszonej- właściwie każda ;)

PIECZONE GOLONKI Z INDYKA


Składniki:

  • 4 golonki z indyka
  • 3-4 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 3/4 łyżeczki papryki czerwonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szkl wody
Przygotowanie:
Marynata: w miseczce wymieszać olej z tymiankiem, papryką, solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć marynatą i odstawić do lodówki najlepiej na cała noc. Marchewki obrać i pokroić w grube plastry, cebulę obrać i pokroić w ósemki. Mięso wyjąć z lodówki pół godziny przed pieczeniem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać warzywa, podlać wodą i piec pod przykryciem ok 1h i 15min w piekarniku nagrzanym do 180oC. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok 20-30min podlewając kilka razy wytworzonym sosem.

SMACZNEGO!


danie na świąteczny stół, przepis na obiad, golonka z indyka z warzywami

3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. arcydzieło kulinarne
    super zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  3. Golonki z indyka chyba nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń