zupa pieczarkowa z makaronem |
Prosta zupa pieczarkowa z makaronem. Jedna z moich ulubionych zup, zaraz po zupie grzybowej:) Aromatyczna i bardzo łatwa do zrobienia.
ZUPA PIECZARKOWA z makaronem
Składniki:
- 500g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1/2 cebuli
- 1/2 korzenia pietruszki (można pominąć)
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki śmietany 18% (60g)
- 2l wrzątku
- 2x listek laurowy
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 2 kostki rosołowe (warzywne lub drobiowe)
- vegeta/ sól
Przygotowanie:
Warzywa umyć. Pieczarki pokroić (nie obierać, chyba że są już ciemne) w plastry ok 5mm, małe sztuki na pół lub w ćwiartki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę obrać (ja zostawiam w kawałku, ale jeśli lubicie jej smak w zupie- również zetrzeć). Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić warzywa i papryki w proszku- smażyć cały czas mieszając ok 3min. Zalać wrzątkiem, dodać kostki rosołowe (jeśli gotujemy na udku od niego należy zacząć całe gotowanie zupy: udko umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać listek laurowy i pieprz- gotować 20min i dodać przesmażone warzywa itd.), pieprz, listek laurowy- gotować ok 15-20min. W kubku rozrobić śmietanę z zupą (dodając małe porcje zupy i mieszając) dodać do garnka. Zagotować. Ewentualnie podprawić jeszcze do smaku vegetą. Podawać z ugotowanym drobnym makaronem, np kolanka.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Nigdy nie gotowałam tej zupy a to dlatego że nie przepadam za pieczarkami. Ale pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję:)
Usuńo kurcze, narobiłaś mi apetytu na pieczarki i makaron :)
OdpowiedzUsuń