poniedziałek, 8 kwietnia 2013

PRZEKĄSKA IMPREZOWA- ŚLIMAKI z ciasta francuskiego


ciasto francuskie z szynką
ślimaki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie z szynką i serem. Ekspresowa przekąska- prosta i smaczna. Świetna na przyjęcie, doskonała jako dodatek do piwa. Przepis na roladki z ciasta francuskiego bardzo przydatny, gdy niespodziewanie wieczorem  nawiedzają nas znajomi, bo powstaje z zazwyczaj dostępnych w lodówce składników.

ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO




Składniki:
  • 1op ciasta francuskiego
  • 120g sera żółtego
  • ok 12 plastrów wędliny
  • keczup pikantny
Przygotowanie:

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki ok 15 min wcześniej, aby się ogrzało. Piekarnik nagrzać do 180st C. Ciasto rozwinąć dłuższym bokiem do siebie, całe posmarować keczupem. Rozłożyć szynkę, na niej ser- zostawiając ok 3cm wolnego miejsca od góry. Zrolować dość ciasno od dołu do góry (wzdłuż dłuższego boku). Powstały wałek kroić na plastry grubości ok 1cm układać bokiem w dość dużych odstępach (zdj poniżej) na papierze do pieczenia (ja zawsze wykorzystuję ten, w który zawinięte jest ciasto). Piec 20 min. Z jednego ciasta powinno wyjść ok 24-25 "ślimaków". 

SMACZNEGO!


ciasto francuskie z szynką i serem


ciasto francuskie z szynką i serem

ciasto francuskie z szynką i serem

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zawijaski, ja robię z boczkiem albo ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rownież czasem robię ze szpinakiem, z boczkiem wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Również uwielbiam ja robię czasami z salami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy na zimno też dobrze smakują?

    OdpowiedzUsuń
  5. Lepsze na ciepło ale jak wystygną też pyszne.

    OdpowiedzUsuń