ślimaki z ciasta francuskiego |
Ciasto francuskie z szynką i serem. Ekspresowa przekąska- prosta i smaczna. Świetna na przyjęcie, doskonała jako dodatek do piwa. Przepis na roladki z ciasta francuskiego bardzo przydatny, gdy niespodziewanie wieczorem nawiedzają nas znajomi, bo powstaje z zazwyczaj dostępnych w lodówce składników.
ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki:
- 1op ciasta francuskiego
- 120g sera żółtego
- ok 12 plastrów wędliny
- keczup pikantny
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki ok 15 min wcześniej, aby się ogrzało. Piekarnik nagrzać do 180st C. Ciasto rozwinąć dłuższym bokiem do siebie, całe posmarować keczupem. Rozłożyć szynkę, na niej ser- zostawiając ok 3cm wolnego miejsca od góry. Zrolować dość ciasno od dołu do góry (wzdłuż dłuższego boku). Powstały wałek kroić na plastry grubości ok 1cm układać bokiem w dość dużych odstępach (zdj poniżej) na papierze do pieczenia (ja zawsze wykorzystuję ten, w który zawinięte jest ciasto). Piec 20 min. Z jednego ciasta powinno wyjść ok 24-25 "ślimaków".
Cudowne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zawijaski, ja robię z boczkiem albo ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńrownież czasem robię ze szpinakiem, z boczkiem wypróbuję!
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam ja robię czasami z salami :)
OdpowiedzUsuńCzy na zimno też dobrze smakują?
OdpowiedzUsuńLepsze na ciepło ale jak wystygną też pyszne.
OdpowiedzUsuń