wtorek, 23 kwietnia 2013

OLIWKI z ziołami i czosnkiem

oliwki przepis
oliwki z ziołami i czosnkiem
Oliwki z ziołami i czosnkiem- eleganckie i wytrawne! Idealne na przystawkę przed obiadem, na imprezę, lub też jako dodatek do grilla. Świetnie się komponują z różnego rodzaju serami i wieczorną lampką wina:) Tak przyrządzone oliwki po raz pierwszy jadłam w hiszpańskiej restauracji. To typowe hiszpańskie tapas.

OLIWKI Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM



Składniki:
  • 75g oliwek zielonych z zalewy
  • 75g oliwek czarnych z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:

Oliwki odsączyć z zalewy. Oliwę wymieszać z ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę (lub bardzo drobno posiekanym). Marynatę połączyć z oliwkami. Przełożyć do słoiczka lub miseczki i odstawić do lodówki na co najmniej dobę. Gotowe:)
Zioła prowansalskie można zastąpić siekanymi ziołami świeżymi: np. tymiankiem, rozmarynem, natką.

SMACZNEGO!

oliwki przepis

oliwki przepis

3 komentarze:

  1. Rewelacyjne do wytrawnego wina. Sprawdziłam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często robię takie oliwki. Są pyszne i szybko się je robi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Proste i eleganckie, polecam :)

    OdpowiedzUsuń