Dziś prosty przepis na mizerię w wersji light. Pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, mi zwłaszcza do kotletów schabowych lub mielonych, ale także jako dodatek do ryb. Mizeria dzięki zastąpieniu części śmietany jogurtem naturalnym jest stanowczo mniej kaloryczna, nie tracąc jednocześnie smaku. Polecam wszystkim dbającym o linię:)
MIZERIA LIGHT
Składniki:- 2 długie ogórki (ok 600g)
- łyżka śmietany 12%
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka dymki (lub szczypiorku)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórki obrać, pokroić w plasterki (lub zetrzeć w plastry na tarce), posolić wymieszać i odstawić na 5min aby puściły wodę. Odsączyć wodę lekko wyciskając ogórki, dodać śmietanę, jogurt, 3/4 umytej i posiekanej dymki, pieprz- dokładnie wymieszać. Posypać pozostała dymką.
U mnie zawsze się dosypuje tony cukru, ale ja wolę takie właśnie light! Super! :d
OdpowiedzUsuń