sobota, 20 kwietnia 2013

TARTALETKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO z pieczarkami


tarteletki z ciasta francuskiego z pieczarkami
tartaletki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Tartaletki, tarteletki- spotkać można oba określenia, sprawdziłam i wg słownika poprawną formą jest tarteletka.Choć na pierwszy rzut oka wydaje się to nielogiczne, ponieważ to określenie oznacza: mała tarta, to nabiera jakiegoś sensu po zagłębieniu się w pochodzenie słowa, bo nazwa pochodzi od francuskiego tartelette- ktoś to kiedyś tak przetłumaczył i tak niby jest poprawnie:) jednakże z tego co widze w przepisach w Pl przyjęło się określenie niepoprawne  to będzie i u mnie:p jakby się to nie nazywało jest naprawdę smaczne:) Tarteletki, czy też tartaletki z ciasta francuskiego z pieczarkami i papryką na serku chrzanowym- wyglądają uroczo i świetnie smakują. Nadają się na ekspresowy obiad podane z barszczykiem lub jako przekąska na imprezę. Serek chrzanowy można zastąpić np keczupem.

TARTALETKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI


Składniki:
  • 1 op ciasta francuskiego
  • 200g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 50g żółtego sera
  • 3 łyżki serka chrzanowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z pieczarkami, posolić, popieprzyć i smażyć 5min. Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć szklanką/ szerokim kieliszkiem duże kółka (powinno wyjść 11-12 szt) w połowie wyciąć ze środka mniejsze kółka (zdj poniżej), brzegi dużych kółek posmarować roztrzepanym jajkiem (lub mlekiem) i przykleić pierścienie powstałe z wycięcia środków. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Środki tarteletek  posmarować serkiem, następnie nakładać farsz (ja nałożyłam również na środki pozostałych małych kółek, ale można je wykorzystać np. do zrobienia ciastek), na wierzch nałożyć paprykę i całość posypać serem startym na tarce o grubych oczkach. Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180oC (piekę na termoobiegu, ale można piec również na góra-dół).

SMACZNEGO!

tarteletki z ciasta francuskiego z pieczarkami

tartaletki z ciasta francuskiego z pieczarkami

tarteletki z ciasta francuskiego z pieczarkami


3 komentarze:

  1. Podawac najlepiej na cieplo czy na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wolę w wersji na ciepło, ale na zimno również są smaczne:)

      Usuń
  2. Wygladaja bardzo apetycznie :) a ile powinno wyjsc tych Tartaletek z jednego op. ciasta - 6 szt.?

    OdpowiedzUsuń