Dobra gdy nie mam zbyt wiele
czasu na przygotowanie śniadania (jajka można np. ugotować dzień wcześniej) lub
gdy zostaje mi trochę kukurydzy np. po robieniu pizzy. Połączenie majonezu
z jogurtem naturalnym powoduje, że jest mniej kaloryczna jednocześnie nie
tracąc smaku.
SAŁATKA JAJECZNA Z KUKURYDZĄ
Składniki:
- 4 jajka
 - ½ puszki kukurydzy
 - 1 mała cebula (najlepiej sałatkowa)
 - łyżka majonezu
 - łyżka jogurtu naturalnego
 - sól, pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo (od
zagotowania wody ok 8 min), ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić
w drobną kostkę. Dodać kukurydzę. W kubku rozmieszać majonez z jogurtem,
posolić i popieprzyć do smaku. Wszystko razem wymieszać. Udekorować
szczypiorkiem lub czarnymi oliwkami. Doskonale do smaku pasuje również
rzeżucha.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz