Etykiety

sobota, 16 marca 2013

BUŁKI PSZENNE z dynią

bułki pszenne z dynią
bułki pszenne z dynią

Bułeczki pszenne- pachnące, z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Stwierdzam, że nic tak pięknie nie pachnie w domu jak pieczone w piekarniku pieczywo:) Żadne ciasto tego nie przebije! Zaraziłam się od sąsiadki Asi, która kiedyś w środku nocy przyniosła mi świeżo upieczone bułeczki razowe na zakwasie. Postanowiłam spróbować swoich sił w pieczeniu i pierwszy wybór padł właśnie na bułki pszenne. Wyszły super, dynię można zastąpić np. słonecznikiem lub kminkiem (to akurat przyprawa której nie znoszę:P).  Przepis jest swoistą składanką różnych przepisów.

BUŁKI PSZENNE z dynią



Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 220g ciepłej wody (niepełna szklanka)
  • ok 30g świeżych drożdży (1/3 kostki)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60g dyni łuskanej (garść)
  • jajko i 1 łyżki mleka- do posmarowania
Przygotowanie:

W misce dobrze wymieszać wodę, drożdże, cukier z 1 łyżką mąki- nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. W 2 misce wymieszać przesianą mąkę z solą, dynią (część odłożyć do posypania po wierzchu), jajkiem, dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ok 5 minut (ciasto może się troszkę kleić). Dodać olej- wyrabiać jeszcze chwilę. Odstawić tym razem na ok godzinę, również w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- powinno się podwoić. Po tym czasie ciasto zagnieść, podzielić na części uformować kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. każdą posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka (można również użyć samego mleka) posypać dynią. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 100oC  i potrzymać 5min (lub odstawić na 10-15min w ciepłe miejsce, gdy piekarnik bedzie sie rozgrzewał- ja tak zrobiłam) Piec w 200oC przez 25min. Wystudzić na kratce. Z podanej ilości otrzymamy 8szt.

SMACZNEGO!

bułki pszenne z dynią

bułki pszenne z dynią


bułki pszenne z dynią 



2 komentarze:

  1. Nie ma nic lepszego niż własne, domowe pieczywo. To przebija wszystko smakiem i zapachem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wypróbowałam przepis. Bułeczki są świetne. Polecam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń