Etykiety

środa, 18 czerwca 2014

SERNIK IDEALNY z truskawkami

sernik kremowy, ciasto z truskawkami
sernik idealny z truskawkami

hmmmmm.... naprawdę idealny sernik: delikatny i kremowy. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze nie ma szans aby się nie udał. Właściwie nie rośnie i nie opada:) Podajemy schłodzony w lodówce, najlepiej przez całą noc. Najsmaczniejszy ze świeżymi owocami, np. truskawkami, jagodami, borówkami czy czereśniami, ale świetnie pasują również np. brzoskwinie czy ananas z puszki. Przygotowanie wymaga naprawdę minimum wysiłku zaś sukces jest gwarantowany. Ten sernik to ciasto idealne dla początkujących! Nie posiada spodu, co nie oznacza, że nie można go dorobić, np z pokruszonych ciasteczek owsianych (przepis na nie TUTAJ)
Ponieważ mamy sezon truskawkowy, polecam wykorzystanie naszych truskaweczek, które teraz są naprawdę pyszne.


jeśli macie ochotę na bardziej skomplikowaną wersję tego sernika to znajdziecie go tu:








SERNIK IDEALNY z truskawkami


Składniki:
Masa serowa:
  • 1kg sera twarogowego (polecam Dr Oetkera lub Piątnicę)
  • 300g cukru (1,5 szkl)
  • 5 jajek
  • 120 ml śmietanki 30% (lub 36%)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Wierzch:
  • 250ml śmietany 18%
  • 3 łyżki białego cukru
  • 300g truskawek
Przygotowanie:
Wskazówki
- wszystkie składniki na sernik wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie, aby ogrzały się do temp pokojowej (min 1h wcześniej)
- potrzebne będą: tortownica o śr. ok 24-26cm ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia- wypuszczonym na zewnątrz, trochę masła do wysmarowania boków tortownicy
- piekarnik nagrzać do 175oC

Masa serowa: Ser przełożyć do misy, dodać mąkę oraz cukier i miksować na wolnych obrotach 3min, następnie dodawać po 1 jajku i po każdym miksować ok 1min. Na koniec dodać śmietankę oraz aromat i miksować jeszcze ok 2min cały czas na wolnych obrotach.  Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15min w 175oC, następnie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec 1,5h (góra-dół). Po tym czasie wyjąć sernik, po wierzchu rozprowadzić śmietanę wymieszaną z cukrem i wstawić jeszcze na 15min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić zamknięty jeszcze 15min. Wyjąć sernik na zewnątrz do ostygnięcia. Zdjąć lub rozpiąć obręcz i wstawić sernik do lodówki na min 5h- najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować umytymi i pociętymi truskawkami. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!

przepis na sernik, ciasto z truskawkami

sernik kremowy, ciasto z truskawkami

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

3 komentarze:

  1. Proste i bajecznie pyszne :) Mi niczego więcej do szczęścia nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, ten sernik jest fantastyczny, próbowałam u samej Autorki - zniknął w parę sekund :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląd ma bardzo apetyczny!!

    OdpowiedzUsuń