surówka z białej rzodkwi |
Święta tuż tuż:) mam takie opóźnienia w publikowaniu postów że aż wstyd, zdjęcia do tego przepisu powstały podczas... Wielkanocy :p stąd króliczek w tle:) niemniej jednak dziś przepis na szybką i wyrazistą w smaku surówkę z rzodkwi białej pasującą właściwie do wszystkiego. Zdrowa, zawierająca dużo witaminy C, soli mineralnych i kwasu foliowego biała rzodkiew posiada również właściwości bakteriobójcze, dlatego warto ją jeść. Taka wersja surówki świetnie pasuje do ryby, dań z wieprzowiny oraz pieczonego drobiu.
SURÓWKA z białej rzodkwi
- 1,5szt białej rzodkwi (u mnie ok 1,2kg)
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekany szczypiorek, majonez, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz