tarta marchewka z jabłkiem |
Czasem siła tkwi w prostocie:) Klasyczna surówka marchew z jabłkiem- dość szybka do przygotowania, pełna witamin i smaku. Chyba każdy ją jadł:) Smak zależy od rodzaju użytych jabłek oraz ilości dodanego soku z cytryny. Pasuje do ryb, dań z drobiu i wieprzowiny, np do klasycznych kotletów schabowych czy zrazików. Do przygotowania większej ilości polecam użyć szatkownicy- idzie ekspresowo:)
SURÓWKA marchew z jabłkiem
Składniki (na dużą miskę):
- 12 marchewek
- 2 kwaskowe jabłka, np szara reneta
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny (można pominąć)
- 3-4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zasypać cukrem i odstawić na 5min. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z marchewką, skropić sokiem z cytryny, dodać majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić.
SMACZNEGO!
najlepsza. uwielbiam
OdpowiedzUsuń