penne al tonno e pomodoro; makaron penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym |
Kolejny z przepisów na szybki, włoski makaron. Penne al tonno e pomodoro, czyli makaron penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym. W tym przepisie użyłam passaty pomidorowej (Tesco, nam smakuje- to nic innego jak przetarta pasta z pomidorów, lekko przyprawiona) ale można ją oczywiście zastąpić pomidorami z puszki. Puszkę tuńczyka i pastę pomidorową zawsze mam w zapasie, przydaje się gdy nie mam czasu na przygotowanie czasochłonnego obiadu lub zjawiają się głodni goście, a ze składników w lodówce ciężko skomponować coś sensownego:) To oryginalny przepis, przywieziony ze słonecznej Toskanii- pozdrowienia dla Asi, Danilo i Oliwki!:*
PENNE z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Składniki (2-3 porcje):
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub oliwie
- 1/2 cebuli
- 1/3 butelki passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki papryki mielonej
- olej
- sól, pieprz, szczypta cukru
- 2 łyżki tartego parmezanu/ grana padano
- 200-250g makaronu penne
Przygotowanie:
Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, ok 2min. Dodać czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę oraz passatę pomidorową. Posolić, popieprzyć, dodać paprykę i dusić ok 5-7min. Ewentualnie dodać szczyptę cukru dla przełamiania smaku. Dorzucić tuńczyka osączonego z zalewy i rozdrobnionego (jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody lub zalewę z tuńczyka). Dodać makaron i dokładnie wymieszać. Podawać gorące, posypane serem.
SMACZNEGO!
Smaczny był, dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
dziękuję i bardzo się cieszę:)
Usuńbardzo często robię podobny, nawet dziś jest w planach ;) tylko na koniec dodaję świeżą bazylię i zamiast parmezanu, mozzarellę
OdpowiedzUsuńA ja robię ten przepis po swojemu, troche zmodyfikowany - po pierwsze nie mieszam makaronu z sosem w patelni tylko podaje makaron na talerz i na środku nalewam kilka lyzek sosu, dzieki temu potrawa ladniej wygląda niż takie rozciapciane na patelni wszystko razem. Do tego zageszczam smietana 18 procent i doprawiam ziolami prowansalskimi i jest petarda.
OdpowiedzUsuńczasem też wykładam sos na makaron:) podałam oryginalny włoski przepis a oni zawsze wrzucają makaron do sosu aby jeszcze troche sosu wciągnął
Usuń