wtorek, 28 stycznia 2014

KRUPNIK


przepis na krupnik
krupnik
Na mroźne dni nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca, syta zupa. Krupnik z kaszą jęczmienną, gotowany na mięsie. Mniam!
Krupniku nie lubiłam właściwie od dziecka i zapewne wiele osób również źle go sobie kojarzy:) Tymczasem, odkryłam go na nowo, eliminując zieleninę, której rzeczywiście w zupach nie lubię. Prosty w przygotowaniu, aromatyczny, sycący i rozgrzewający. Okazuje się, że krupnik to naprawdę smaczna zupa. Jeśli również macie złe skojarzenia, polecam wypróbowanie tego przepisu.

KRUPNIK- prosty przepis




Składniki:
  • udko z kurczaka, ok 400-500g
  • 120g kaszy jęczmiennej (woreczek i 2 czubate łyżki)
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2,5l wody
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 4 pieprze w kulkach
  • 2 łyżeczki soli/ vegety
Przygotowanie:
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać listki, ziele oraz pieprz. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok 15min, po tym czasie zebrać z wierzchu szumowiny. W międzyczasie: marchewkę obrać i pokroić w plasterki, pietruszkę obrać (jeśli ktoś lubi je w talerzu- pokroić w kostkę, ja zostawiam w kawałku), ziemniaki obrać i pokroić w kostkę ok 1x1cm. Dodać do garnka. Posolić. Kaszę wrzucić na sitko wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą i dodać do garnka. Zagotować przez pierwsze 3min często mieszając aby kasza nie przywarła. Gotować jeszcze ok 20min. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę soli. Wyłączyć, mięso wyłowić, skórę usunąć, oddzielić od kości, pokroić na kawałki i dodać do zupy. Podawać gorące, można posypać posiekaną natką.

SMACZNEGO!

przepis na krupnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz