poniedziałek, 23 grudnia 2013

ZUPA GRZYBOWA wigilijna

wigilijna zupa grzybowa
wigilijna zupa grzybowa

Nie wyobrażam sobie świąt, zwłaszcza Wigilii, bez zupy grzybowej z suszonych grzybów! Pachnącej w całym domu, podawanej z makaronem... mmmm:) Uwielbiam! U mnie gotowało się ją zwykle dzień wcześniej, a w Wigilię zawsze stanowiła moje śniadanie, oczywiście część kolacji również:) Podtrzymuję tą tradycję. Prosta w przygotowaniu, aromatyczna, PYSZNA, od dzieciństwa stanowczo jest moją ulubioną zupą. I tu apeluję do jedzących barszczyk z uszkami zamiast zupy grzybowej- nie wiecie co tracicie:p

Składniki:

  • 65g grzybów suszonych (najlepiej prawdziwków)
  • 1,5 marchewki
  • 0,5 pietruszki w korzeniu
  • 2l wrzącej wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1 listek laurowy
  • 5-6 kulek pieprzu
  • vegeta do smaku
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Grzyby włożyć do garnka i zalać gorącą wodą- ok szklanki. Zostawić do namoczenia pod przykryciem na ok 1h (jeśli mamy dużo czasu najlepiej zalać grzyby dzień wcześniej zimną wodą i zostawić do namoknięcia na całą noc). Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, pietruszkę obrać i zostawić w kawałku. Grzyby odcedzić (płynu nie wylewać), pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka razem z marchewką, pietruszką i przyprawami. Dolać przecedzony płyn z moczenia grzybów, zalać pozostałą, wrzącą wodą, dodać kostki rosołowe i gotować ok 20min. Doprawić śmietaną (śmietanę do kubeczka i dolewamy stopniowo zupy, mieszając aby nie zrobiły się grudki, całość wlać do garnka- zagotować). W razie potrzeby doprawić jeszcze vegetą. Podawać gorącą z makaronem- najlepiej łazankami lub kokardkami.

SMACZNEGO!

wigilijna zupa grzybowa

Wigilia 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz