tradycyjne ogórki kiszone |
Ogórki kiszone- zrobiłam je już tydzień temu i nie miałam czasu opisać:/ Zawsze myślałam, że kiszenie ogórków to jakiś skomplikowany proceder, przy którym trzeba się jakoś strasznie napracować, a to wcale nie jest prawdą.
Tak więc, na szybko przepis na ogórki kiszone "po mojemu":). Ogórki nadal są łatwo dostępne, więc może jeszcze ktoś skorzysta. Jeśli ktoś lubi bardzo słone ogórki należy dodawać 2 łyżki soli na litr wody.
PRZEPIS NA OGÓRKI KISZONE
Składniki (na 10 słoików "beczułek" 0,75l):
- 4,5 kg ogórków gruntowych
- 10-20 kwiatostanów kopru
- 20 kawałków korzenia chrzanu
- 20 ząbków czosnku
- 4l wrzącej wody
- 6 łyżek soli (liczymy 1,5 łyżki/ l wody)
- 40 ziarenek gorczycy (niekoniecznie)
- 10 ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie:
Ogórki płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, wrzucamy do miski i moczymy w zimnej wodzie przez ok 2h. Słoiki i zakrętki należy dokładnie wyparzyć wrzątkiem, do każdego słoika wkładamy po 1 pędzie kopru (jeśli są małe po 2szt) i 4 ziarenka gorczycy i 1 ziele angielskie. Ogórki odcedzamy i wkładamy ciasno, możliwie pionowo do słoików (chodzi o to aby nie wypływały). Dokładamy po 2 kawałki chrzanu i 2 ząbki czosnku na każdy słoik. Zalewamy dokładnie wrzącą wodą z solą, zakręcamy dokładnie słoiki i stawiamy do góry dnem, aby się zassały. Po przestygnięciu odwracamy i zostawiamy na kilka dni w łatwo dostępnym miejscu, bo ogórki będą mocno pracowały i z niektórych słoików może wyciec trochę zalewy (ja zostawiam na podłodze w kuchni, bo łatwo zetrzeć z płytek), później zapominamy o nich na co najmniej 2 tygodnie, a najlepiej do zimy:)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz