wtorek, 10 września 2013

MUFFINKI ze śliwkami


przepis na muffiny ze śliwkami
muffinki ze śliwkami

Ach... śliwki.
Znowu ekspresowe muffinki, tym razem ze śliwkami. Poza tym, postanowiłam dodać troszkę więcej cukru, rezygnując jednocześnie z cukru waniliowego. Kolejną modyfikacją było zastąpienie masła olejem. Porównując z muffinkami z malinami, śliwkowe były bardziej wilgotne i stały się moimi faworytami:) 

MUFFINKI ze śliwkami



Składniki (na ok 15 muffinek):
Składniki suche:
  • 300g mąki (2 szkl)
  • 140g cukru (0,5 szkl)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki mokre:
  • 130 ml mleka (0,5 szkl)
  • 100ml oleju słonecznikowego (lub 100g stopionego i przestudzonego masła)
  • 1 jajko rozm. L
Dodatki:
  • 200g śliwek węgierek
Przygotowanie:
Mąkę i składniki suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Zawartości obu misek połączyć i dokładnie wymieszać. Śliwki umyć, pokroić na 4 usuwając pestki, dodać do miski (trochę odłożyć) i delikatnie wymieszać. Do formy na muffinki włożyć papilotki (jeśli nie mamy papilotek wysmarować je margaryną lub olejem i po upieczeniu zostawić do wystygnięcia w formie, lub użyć silikonowych foremek) i nakładać do mniej więcej 3/4 wysokości. Wcisnąć jeszcze na wierzch odłożone częstki śliwek (ładnie wyglądaja po upieczeniu:). Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180oC (termoobieg). Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO!

przepis na muffiny ze śliwkami

3 komentarze:

  1. Cudowne muffinki! Muszą wybornie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak- sezon śliwkowy w pełni :)
    Uwielbiam wszelkie muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie wyciągnęłam z piekarnika :) pyszne!

    OdpowiedzUsuń