Etykiety

wtorek, 22 marca 2016

JAJKA FASZEROWANE pieczarkami

przepis na jajka faszerowane pieczarkami
jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane to u nas obowiązkowe danie na wielkanocnym śniadaniu. Poniżej przepis na klasyczne jajka faszerowane pieczarkami. Rzeżucha stanowi nie tylko dodatek dekoracyjny ale nadaje również charakterystycznego, świątecznego smaku.

JAJKA FASZEROWANE pieczarkami



Składniki:
  • 7 jajek
  • 7 dużych pieczarek
  • 1/2 małej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, papryka
  • rzeżucha 
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo (max 10min od włożenia do gorącej wody), ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Pieczarki umyć, osuszyć (jeśli mają ciemną skórkę- obrać, jeśli są ładne- nie ma takiej potrzeby) i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać drobno. Czosnek obrać i również posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, przyprawy i smażyć dopóki woda nie odparuje w znacznym stopniu. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Wystudzić. Z jajek wyjąć żółtka i dokładnie rozdrobnić widelcem, dodać pieczarki, majonez i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Jajka nadziać farszem i posypać rzeżuchą:)

SMACZNEGO!

przepis na jajka faszerowane pieczarkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz