Etykiety

czwartek, 7 stycznia 2016

SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą

sałatka ze szpinakiem i fetą
sałatka ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą

Witajcie w Nowym Roku:)
Kolejna, bardzo szybka do przygotowania sałatka. Do tego baaaardzo zdrowa: szpinak, ziarna słonecznika, miód, czosnek. Gdy spróbowałam jej po raz pierwszy u znajomych, byłam bardzo zaskoczona, że coś ze świeżym szpinakiem może być tak pyszne:) Sandra, Robert- moc pozdrowień:) Polecam ten przepis! Sałatkę podajemy ze świeżą, chrupiącą bagietką. Teraz pomyślałam jeszcze, że dobrze pasowałyby do niej grzanki zrobione z białego pieczywa i dodane do środka... przetestuję następnym razem:) 
Kilka słów o samym szpinaku: nie dość, że jest niskokaloryczny to jeszcze ciężko krótko wymienić jego zalety zdrowotne. Jest bogaty w żelazo, potas, magnes, kwas foliowy (polecany kobietom w ciąży). Chroni przed miażdżycą, ma działanie antynowotworowe, obniżające cholesterol i nadciśnienie. Opóźnia procesy starzenia, reguluje pracę serca i przyspiesza metabolizm. Jeśli macie z nim złe skojarzenia z dzieciństwa- dajcie mu drugą szansę, bo warto!

SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą



Składniki:
  • opakowanie szpinaku baby
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • małe opakowanie sera feta
  • 2 garści łuskanych pestek słonecznika
sos: 
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 duży ząbek czosnku
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie opłukać, przebrać, osuszyć i usunąć grubsze łodyżki. Słonecznik uprażyć na rozgrzanej patelni. Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Fetę pokroić w kostkę. Sos: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki połączyć z sosem i delikatnie wymieszać.

SMACZNEGO!

sałatka ze szpinakiem i fetą





przepis bierze udział w akcjach:
W krainie miodem płynącej - edycja 2 Discomfort food Niskokaloryczny styczeń 2016 Discomfort food W krainie miodem płynącej...

6 komentarzy:

  1. Znalazłam tutaj dużo fajnych inspiracji, dziękuję :) Na pewno przydadzą się nie tylko na zimowe wieczory ze znajomymi ale też dla siebie samej :) Zapraszam na mojego bloga, dziś nowy post o pysznym cieście pomarańczowym :)
    www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Znałam ten przepis w wersji z podstawowymi składnikami, sałatka jest o wiele lepsza z ziarenkami słonecznika polecam ten dodatek

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatkę według przepisu zrobiłam i wyszła bardzo dobra. Zarówno jako dodatek do obiadu jak i samodzielna przekąska. Polecam i zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawartość żelaza w szpinaku wcale nie jest duża! Ale sałatka pyszna! Sos zrobiłam wprawdzie bez czosnku, ale i tak super.

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam z dodatkiem ciecierzycy, szpinak można zastąpić roszponka lub mixem sałat wszystko pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. do tego wędzony kurczak :) polecam pyszna

    OdpowiedzUsuń