Szarlotka sypana z kaszą manną. Ciasto ekspresowe, bez zagniatania, do przygotowania w 15 minut (+ czas pieczenia). Uwielbiam takie przepisy! ten "pożyczony" od Kasi (dzięki:), jak się okazuje był w rodzinie od jakichś 30 lat:p Mamo- chyba muszę przewertować Twój zeszyt z przepisami!! ciekawe jakie jeszcze pyszne i błyskawiczne przepisy kryje?
Naprawdę polecam ten przepis, ciężko o prostszy i szybszy! Zero zagniatania ciasta, zero wałkowania, zero przesmażania jabłek. Czego chcieć więcej?:) A sama szarlotka sypana jak najbardziej godna jest postawienia na świątecznym stole.
SZARLOTKA sypana- ekspresowa bez zagniatania ciasta
Składniki (na tortownicę o średnicy ok 23cm):
- szklanka kaszy manny
- szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru (lub 3/4 jeśli mamy kwaskowe jabłka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki masła
- 9-10 średnich słodkich jabłek
Przygotowanie:
Masło powinno być zimne, dlatego należy włożyć je do zamrażarki. Piekarnik
nagrzać do 180oC (termoobieg). Spód formy do pieczenia wyłożyć papierem wypuszczając go na zewnątrz, boki wysmarować masłem. Składniki sypkie: kaszę, mąkę, cukier i proszek wsypać do miski i wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dno formy wsypać szklankę powstałego proszku, wyrównać. Wyłożyć połowę jabłek, znowu wysypać szklankę proszku, wyłożyć pozostałe jabłka i wysypać pozostały proszek. Na wierzch zetrzeć zimne masło. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec
30min w 180oC (termoobieg) następnie 30min w 150oC (góra-
dół).
SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcji:
Bardzo lubię taką szarlotkę. Jest pyszna.
OdpowiedzUsuń