sos z maślaków |
Nadszedł grzybowy czas:) We wtorek wybraliśmy się na grzyby, niestety "prawdziwe leśne grzyby" czyli dla mnie borowiki i podgrzybki gdzieś się przed nami ukrywały:/ Dopisały za to maślaki, których w ok 1,5h zebraliśmy z D. 2 pełniutkie koszyki, na dodatek wszystkie były piękne i zdrowe. Gdybyśmy mieli więcej czasu, chęci, koszyków i ochoty na jedzenie maślakowych przetworów przez najbliższe pół roku moglibyśmy zbierać dalej, istny wysyp:) 1 koszyk oddaliśmy rodzicom, zaś z drugiego 3/4 przeznaczyliśmy do suszenia (można użyć m.in. do pierogów) z reszty mąż zrobił sos grzybowy, na który przepis poniżej.
SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy
Składniki (na ok 6 porcji):
- ok 1,2-1,5 kg maślaków (ewentualnie innych grzybów, u mnie trochę podgrzybków)
- 1 średnia cebula
- 3 marchewki
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz, vegeta
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Maślaki oczyścić, obrać kapelusze ze skórki (polecam to robić w rękawiczkach), opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do zimnej wody i doprowadzić do wrzenia, odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Ewentualne podgrzybki:) oczyścić i również pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, marchewkę i podgrzybki podsmażyć na maśle z oliwą przez 3 minuty, dodać maślaki. Zalać wodą niewiele ponad wysokość grzybów. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, ewentualnie vegetą. Dusić pod przykryciem ok 20min. Na koniec dodać śmietanę (standardowo: śmietana do kubka, dolać gorący sos, wymieszać i połączyć z całością), zagotować. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub makaronem.
SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcjach:
Pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w obu moich grzybowych akcjach :)
Pozdrawiam