Etykiety

piątek, 27 marca 2015

SZARLOTKA

klasyczna szarlotka
szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka to od dzieciństwa jedno z moich ulubionych ciast (jednak nic nie przebije karpatki:) Koniecznie na kruchym cieście i koniecznie z kwaskowatymi jabłkami typu szara reneta lub antonówka. Z innych jabłek oczywiście też wyjdzie, ale to już nie to samo! Poniższy przepis jest podsumowaniem wielu prób i moim zdaniem szarlotkowym ideałem (moja skromność czasem nie zna granic...):D Bez cynamonu, dość słodkie, kruche ciasto i kwaskowe jabłka- u mnie zawsze szara reneta. Jeśli używacie innych, bardziej słodkich jabłek, trzeba trochę zmniejszyć ilość cukru dodawanego do ciasta. To dobre ciasto na świąteczny stół, bo to jedno z tych pt. "duża blacha"

SZARLOTKA

Składniki (na blachę ok 35x28 cm):

jabłka:
  • < 2kg jabłek (szara reneta)
  • 0,5 op cukru waniliowego
  • cukier- 2-3 łyżki do smaku
jabłka pokroić w kostkę (najlepiej wrzucać do garnka z zimną wodą i łyżką kwasku lub soku z cytryny- nie ściemnieją) przesmażyć w dużym garnku. Jak zaczną się trochę rozklejać dodać cukier waniliowy i cukier, na koniec ewentualnie cynamon (ja nie dodaję)
- przed wyłożeniem na ciasto trochę przestudzić
- aby zamknąć w słoiku- słoiki i zakrętki wyparzyć- przekładać gorące jabłka do gorących słoików, mocno zakręcić i postawić do góry dnem- nie trzeba pasteryzować:)

kruche ciasto:
  • 3szkl mąki (ok. 480g)
  • 2 jajka 
  • 1 żółtko
  • 1 kostka margaryny (najlepsza Kasia:)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • 0,5 op cukru waniliowego
  • bułka tarta do wysypania blaszki
Przygotowanie:
Margarynę wyjąć wcześniej aby była miękka. Mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym przesiać przez sito. Dodać cukier- wymieszać i przesiekać z margaryną (zostawić łyżkę do natłuszczenia blachy). Na koniec dodać jajka i żółtko- zagnieść dokładnie ciasto- odstawić na godzinę do lodówki. Następnie podzielić na 2 części- rozwałkować. Blachę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Placek ułożyć w blasze- wyłożyć jabłka, przykryć 2 plackiem- ponakłuwać widelcem. Piec 15min w 180st (góra- dół) i 45 min w 170st (termoobieg)
SMACZNEGO!

jabłesznik przepis

jabłecznik, szarlotka z kruchym ciastem




przepis bierze udział w akcjach:
Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

  1. Mniam! To sztuka upiec taką szarlotkę, ja rzadko kiedy się biorę, moja mama wiedzie prym w szarlotkach, bo ja się boję niedopieczonego spodu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, wyszło super! Dodałam do jabłek zielony barwnik oraz galaretkę agrestową. Polecam dość szybki i łatwy przepis

    OdpowiedzUsuń