naleśniki ze szpinakiem i śmietankowym serkiem |
Już długo chodziło za mną coś ze szpinakiem. Kupiłam paczkę świeżego szpinaku i zdecydowałam się na naleśniki ze szpinakiem i śmietankowym serkiem:) Uważam, że to był dobry wybór:D Pierwszy raz robiłam je w wersji ze świeżego szpinaku (zwykle używam mrożonego, w brykietach). Serek śmietankowy można zastąpić np czosnkowym (tu polecam z Włoszczowy) lub z cebulką. Szybkie (jak już się ma naleśniki, które zwykle smażę na 2 dni i "puste" przechowuję w lodówce) i bardzo smaczne danie, pasujące zarówno na zwykły obiad jak i na romantyczną kolację, np na zbliżające się Walentynki:D
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
Składniki (na 4 duże naleśniki):
- 250g świeżego szpinaku
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany 18% (można pominąć)
- 100g śmietankowego serka kanapkowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Naleśniki usmażyć wg przepisu dostępnego TUTAJ. Szpinak przebrać, wypłukać, oderwać najgrubsze łodyżki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W dużym garnku roztopić masło z oliwą, zeszklić cebulę. Dodać gałkę, trochę pieprzu i soli. Wrzucić czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać szpinak i smażyć, mieszając, kilka minut do momentu aż szpinak zmięknie. Następnie dodać serek i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze solą lub pieprzem. Nakładać na połowę rozłożonego naleśnika i rolować. Przed podaniem można jeszcze podsmażyć minutkę z każdej strony.
Poprosze!
OdpowiedzUsuńNawet nie-walentynkowo i kompletnie bez okazji!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji walentynkowej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
też robie takie naleśniki, są pyszniaste! :)wyglądają genialnie :)
OdpowiedzUsuńOdkąd spróbowałam, to naleśniki ze szpinakiem goszczą u mnie kilka razy w miesiącu :)
OdpowiedzUsuń