zupa krem z dyni z sokiem pomarańczowym i prażonym słonecznikiem |
po dłuuuugiej przerwie JESTEM:D
Ale nie próżnowałam:P w międzyczasie urodził się Tymuś- bezcenny i 100% pochłaniacz czasu:) Naprawdę to jakim skarbem jest dziecko rozumie się dopiero jak się je ma!:) jednak, ponieważ to nie blog o moim życiu, a o gotowaniu to wracam do tematu, bo pewnie mogłabym napisać wypracowanie:p
Jem praktycznie wszystko, z pominięciem tych najbardziej ciężkostrawnych (grzybki marynowane w occie muszą jeszcze niestety poczekać:/) i zrobiłam się Wielkim łasuchem, więc gubienie nadwyżki ciążowych kilogramów zajmie mi jeszcze trochę czasu:p
Dziś ZUPA KREM Z DYNI z sokiem pomarańczowym i prażonym słonecznikiem. Naprawdę smaczna, dość pikantna z pomarańczowym posmakiem. Moje pierwsze doświadczenia kulinarne z dynią nie były najbardziej udane, bo używałam zbyt małej ilości przypraw, bez których dynia, moim zdaniem, jest po prostu mdła i nijaka. (niczym szpinak:p) Ostatnio dostaliśmy od teściów ekologiczną dynię z przydomowego ogródka i postanowiłam ją przetworzyć na zupę. Kolor nie do końca świadczy o dojrzałości, gdyż istnieje wiele odmian, od bladożółtej po ciemnopomarańczowe. Ponoć im bardziej pomarańczowa, tym więcej zawiera cennych dla zdrowia elementów i karotenu. Nasza była raczej blada, a koloru zupie dodały przyprawy:) Niebawem zapewne powtórzymy tą zupę, jest zdrowa, aromatyczna i wygląda przepięknie! zaś przygotowanie zajmuje niewiele czasu.
Wskazówka:
Dojrzałą dynię łatwo poznać po głuchym odgłosie podczas pukania:)
Pestki warto zachować i wysuszyć- rozkładając cienką warstwą na gazecie w ciepłym miejscu (np nad kaloryferem lub na nasłonecznionym parapecie). To bardzo cenne źródło witamin!
ZUPA KREM Z DYNI z sokiem pomarańczowym i prażonym słonecznikiem
Składniki (na 3-4 porcje):
- 500g obranej dyni (u mnie 1/2 z 2kg dyni)
- 200g ziemniaków (1 duży)
- 2szt marchewki
- 1/2 średniej cebuli
- 0,5l bulionu warzywnego
- 1/2 szkl soku pomarańczowego
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- garść ziaren słonecznika łuskanego
- sól, pieprz, masło/ olej
- 1/2 szkl ciepłego mleka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Dynię umyć, obrać, usunąć środek (pestki pozostawić- patrz wskazówka) i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać i pokroić. W garnku roztopić łyżkę oleju i przesmażyć warzywa ok 5min często mieszając. Dodać dynię, smażyć jeszcze ok 2min i wlać bulion. Dodać paprykę i curry. Gotować pod przykryciem ok 20min do miękkości warzyw. Wlać sok pomarańczowy i doprawić do smaku solą lub pieprzem. Zmiksować blenderem na gładką masę. Słonecznik uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta lub ostra w smaku polecam jej przełamanie przez dodanie ciepłego mleka (ja nie dodawałam). Podawać gorącą, posypaną prażonym słonecznikiem.
SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcjach:
Moja siostra robi podobną :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
http://jamniczakuchnia.blogspot.com
Smak jesieni, pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dodatek wszystkich prażonych ziaren czy orzechów do zupy. Jestem zdania, że naprawdę mogą zmienić smak potrawy,a tutaj ten słonecznik spisuje się znakomicie!
OdpowiedzUsuńRównież w ostatnim czasie robiłam zupę krem z dyni. Pyszna i rozgrzewająca :)
OdpowiedzUsuńno i dobrze jest:) Na jesień spoko
OdpowiedzUsuńFajna taka zupa:) Nie bylo okazji jeszcze spróbować tego:)
OdpowiedzUsuńNajlepsza zupa!!
OdpowiedzUsuń