proste leczo z kiełbasą, cukinią i papryką |
Bardzo lubię dania z papryką. Ponieważ sezon paprykowy jest w pełni warto to wykorzystać, bo teraz papryka jest dojrzała, idealnie czerwona, pięknie pachnąca, w skrócie paprykowa (!) i na dodatek kosztuje 4-5zł/kg:) Chyba każdy ma swój własny, inny, przepis na leczo, u jednych jest chrupkie i każdy składnik mocno wyczuwalny, u innych mocno uduszone, przez co smaki się przenikają. Osobiście wolę tę pierwszą wersję,choć drugą również lubię:)
Zwykle robię to danie bez cukinii, ale że miałam taką w lodówce... Połączenie podduszonej papryki, cukinii, cebuli z kiełbasą podane z ryżem, to naprawdę smaczny pomysł na szybki obiad.
Proste LECZO Z KIEŁBASĄ, CUKINIĄ I PAPRYKĄ
Składniki:
- 2 spore czerwone papryki
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 3 kiełbaski śląskie (ewentualnie ok 350g podwawelskiej)
- 300ml wody
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne oraz białe błonki i pokroić ją w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Cukinię umyć i pokroić w ćwierć plasterki. Kiełbaski pokroić w półplasterki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć kiełbaski ok 5min często mieszając. Dorzucić warzywa, posolić, trochę popieprzyć i smażyć razem ok 5min. Dolać wodę, nakryć i dusić ok 10-15min w zależności od tego jaką konsystencje warzyw chcemy otrzymać. Ewentualnie doprawić jeszcze solą lub pieprzem. Podawać z ryżem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz