Tak na szybko, bo przeglądając zdjęcia znalazłam powyższe:) Pozostając w temacie jutrzejszego Sylwestra oraz imprez wszelakich proponuję przygotowanie tzw. deski wędlin i serów. Zaletą jest szybkość przygotowania oraz fakt, że właściwie każdy znajdzie coś dla siebie:) Układamy na niej dowolne ulubione sery oraz różne wędliny, przybieramy czymś zielonym, np. sałatą czy oliwkami lub świetnie komponującymi się owocami: melonem, arbuzem czy winogronami. U nas deska za każdym razem wygląda inaczej w zależności od tego co akurat mamy dostępne. świetnie pasują również inne sery, np kolumb, kozi, wszystkie rodzaje oscypków:)
Składniki:
- kabanosy
- salami np. paprykowe
- szynka parmeńska
- ser żółty emmentaler
- ser żółty królewski
- brie
- lazur
- coś do przybrania, np. roszponka
Przygotowanie:
Wszystko należy jakoś ładnie ułożyć i już:) Kompozycję dobieramy w zależności od kształtu deski, część wędlin można zrolować, kabanosy pociąć na kawałki, sery typu brie lub lazur w paski (jeśli mamy camembert polecam trójkąciki w które wbijamy wykałaczki). Jeśli część serów zostawiamy w kawałku pamiętajcie aby na desce położyć również nóż którym goście będą mogli sami je ciąć.
Całość ozdabiamy sałatą (u mnie roszponka). Jeśli mamy miejsce na desce można postawić również miseczkę z oliwkami lub melonem pociętym w kawałki.
UWAGI: do takiej deski polecam podać czerwone wino oraz oliwki w ziołach i czosnku (przepis na nie TUTAJ)
SMACZNEGO!