sobota, 13 lipca 2013

TOST z mozzarellą i pomidorem


Czasem stanowczo nie chce mi się zbytnio wysilać:) Zresztą pewnie już zauważyliście, że moja kuchnia właściwie bazuje na potrawach powstających w pół godziny. Tym razem szybkie śniadanie (może być też kolacja) na ciepło. Zapiekana bagietka z mozzarellą,  pomidorem i bazylią. Pyszna prostota!

TOST z mozzarellą i pomidorem



Składniki:
  • 4 kromki bagietki
  • 4 plastry mozzarelli (ok 1/3kulki)
  • 2 plastry pomidora
  • 4 listki bazylii
  • masło do posmarowania
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 180oC (góra-dół). Bagietkę pokroić na kromki pod kątem i posmarować masłem. Mozzarellę odsączyć z zalewy (jeśli nie zużyjemy całej, przelejcie płyn do miseczki aby móc w nim przechowywać pozostałą część), pokroić na plastry. Pomidora umyć i również pokroić na plastry (duże przeciąć na pół). Na bagietce ułożyć mozzarellę i wstawić do piekarnika (nawet jeśli jeszcze dobrze się nie nagrzał) na 5min. Wyjąć, ułożyć pomidora i listek bazylii. Jeść gorące.

SMACZNEGO!

tost przepis

tost przepis

1 komentarz:

  1. Od kiedy wczoraj po raz pierwszy spróbowałam mozarelli w sałatce Caprese zakochałam się w jej smaku... Taki tost na pewno by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń