Jajka faszerowane to u nas obowiązkowe danie na wielkanocnym śniadaniu. Poniżej przepis na klasyczne jajka faszerowane pieczarkami. Rzeżucha stanowi nie tylko dodatek dekoracyjny ale nadaje również charakterystycznego, świątecznego smaku.
JAJKA FASZEROWANE pieczarkami
Składniki:
- 7 jajek
- 7 dużych pieczarek
- 1/2 małej cebuli
- ząbek czosnku
- 2 czubate łyżki majonezu
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, papryka
- rzeżucha
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo (max 10min od włożenia do gorącej wody), ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Pieczarki umyć, osuszyć (jeśli mają ciemną skórkę- obrać, jeśli są ładne- nie ma takiej potrzeby) i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać drobno. Czosnek obrać i również posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, przyprawy i smażyć dopóki woda nie odparuje w znacznym stopniu. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Wystudzić. Z jajek wyjąć żółtka i dokładnie rozdrobnić widelcem, dodać pieczarki, majonez i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Jajka nadziać farszem i posypać rzeżuchą:)
SMACZNEGO!
Emperor Casino | Shootercasino
OdpowiedzUsuńIt is an online casino with online games and online casinos. Play online slots or table games for real money or for real rewards. Rating: 4.3 · 2 제왕카지노 롤링 votes