Etykiety

wtorek, 22 grudnia 2015

SZARLOTKA sypana- ekspresowa bez zagniatania ciasta

szarlotka sypana z kaszą manną bez zagniatania


Szarlotka sypana z kaszą manną. Ciasto ekspresowe, bez zagniatania, do przygotowania w 15 minut (+ czas pieczenia). Uwielbiam takie przepisy! ten "pożyczony" od Kasi (dzięki:), jak się okazuje był w rodzinie od jakichś 30 lat:p Mamo- chyba muszę przewertować Twój zeszyt z przepisami!! ciekawe jakie jeszcze pyszne i błyskawiczne przepisy kryje?
Naprawdę polecam ten przepis, ciężko o prostszy i szybszy! Zero zagniatania ciasta, zero wałkowania, zero przesmażania jabłek. Czego chcieć więcej?:) A sama szarlotka sypana jak najbardziej godna jest postawienia na świątecznym stole.

SZARLOTKA sypana- ekspresowa bez zagniatania ciasta



Składniki (na tortownicę o średnicy ok 23cm):

  • szklanka kaszy manny
  • szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru (lub 3/4 jeśli mamy kwaskowe jabłka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
  • 9-10 średnich słodkich jabłek
* szklanka o pojemności 250 lub 300ml

Przygotowanie:
Masło powinno być zimne, dlatego należy włożyć je do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 180oC (termoobieg). Spód formy do pieczenia wyłożyć papierem wypuszczając go na zewnątrz, boki wysmarować masłem. Składniki sypkie: kaszę, mąkę, cukier i proszek wsypać do miski i wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dno formy wsypać szklankę powstałego proszku, wyrównać. Wyłożyć połowę jabłek, znowu wysypać szklankę proszku, wyłożyć pozostałe jabłka i wysypać pozostały proszek. Na wierzch zetrzeć zimne masło. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30min w 180oC (termoobieg) następnie 30min w 150oC (góra- dół).

SMACZNEGO!

szarlotka sypana z kaszą manną bez zagniatania


przepis bierze udział w akcji:

Świąteczne słodkości! 2015

1 komentarz: