krewetki duszone w maśle z czosnkiem |
No to jestem:)
Lubicie krewetki? my z mężem BARDZO i właściwie sama nie wiem czemu jemy je tak rzadko...? Tym razem chyba moja ulubiona wersja: krewetki duszone w maśle czosnkowym z dużą ilością czosnku i natką (tak, tak w tej potrawie natka nawet dla mnie jest ok:), które jadamy z bagietką maczaną w tym pysznym masełku... Hmmmm mimo, że jadłam je wczoraj dziś zjadłabym jeszcze raz:) Polecam ten przepis, choć do lekkich nie należy, krewetki w tej wersji są naprawdę pyszne!
KREWETKI duszone w maśle czosnkowym
Składniki (na 4 porcje):
- 800g krewetek mrożonych Black Tiger
- 400g masła
- pęczek natki pietruszki
- 10-12 ząbków czosnku
- ok 1/2 łyżki vegety
Przygotowanie:
Krewetki wyjąć ok 2h wcześniej z zamrażarki (jeśli nie mamy czasu: rozmrozić w mikrofali lub przelać krótko wrzątkiem na sitku). Masło roztopić w garnku, dodać drobno posiekany czosnek, natkę i vegetę. Wrzucić krewetki i dusić ok 20min. Podawać w miseczkach wraz z powstałym sosem, bagietką i lampką białego wina:)
Kochana to jest przecież mega przepyszne.... no i coż ze booomba kaloryczna :) My też uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuńPyszne,często robię,przy końcu gotowania wrzucam kilka plasterków cytryny lub limonki...ostatnio zaserwowslam sobie z makaronem..
OdpowiedzUsuńDodajcie do tego chilii. Przyszotka
OdpowiedzUsuń