wtorek, 10 lutego 2015

CIASTECZKA MAŚLANE

ciastka maślane kruche przepis
ciasteczka maślane

Koniec lenistwa :D Witam po przerwie (ponownie...) Pierwszy wpis od dawna i pierwszy w tym roku. Padło na przepis na cisteczka maślane:D Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach i genialnie pasujące do popołudniowej herbatki:) Banalny Przepis, szybkie wykonanie i krótkie pieczenie- czego chcieć więcej? Dodatkowo można je przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilkanaście dni.
Dogadzać można sobie nie tylko w tłusty czwartek:) a co!

a skoro już o tłustym czwartku mowa, to polecam przepis na pączusie z serka ricotta, przepis na nie tutaj:










CIASTECZKA MAŚLANE


Składniki (na ok 50szt)
  • 200g miękkiego masła (nie margaryny)
  • 400g mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy


Przygotowanie:
Masło, mąkę i sól wymieszać w misce. Jajko i żółtko utrzeć krótko z cukrami, dodać do miski i dokładnie wyrobić ciasto. Wałkować na podsypanej mąką stolnicy (lub blacie:) na grubość ok 2-3mm, wycinać ciasteczka przy pomocy foremek. Piec, ułożone na papierze do pieczenia, w temperaturze 180oC przez ok 12-15min (zależnie od grubości) do uzyskania słomkowego koloru.

SMACZNEGO!

ciastka maślane kruche przepis

ciastka maślane kruche przepis


przepis bierze udział w akcjach:

Walentynkowe menu Karnawałowe Słodkości!

2 komentarze:

  1. urocze i takie rumiane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś upiekłam ciasteczka dzieciom. Wyszły bardzo smaczne, idealnie kruche.polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń