Etykiety

czwartek, 31 października 2013

RYDZE marynowane w maśle

rydze marynowane w maśle
Została mi nadwyżka grzybów (i jakimś cudem powstrzymałam się, aby ich nie zjeść wszystkich na raz- usmażonych na maśle:) postanowiłam je przechować wg przepisu teściowej, który stosuje od lat. Dzięki zamarynowaniu, można je wyciągnąć z szafki za jakiś czas: odsmażyć i zjeść solone, lub dodać do jakiegoś sosu. Rydze są dobre w każdej postaci- takiej zimowej również:)

RYDZE marynowane w maśle



Składniki (na 3 słoiki ok 300ml):
  • 900g świeżych rydzy
  • kostka dobrego masła
  • łyżka oleju
Przygotowanie:
Rydze dokładnie umyć pod bieżącą wodą, zwłaszcza od str blaszek bo mogą mieć dużo piasku. Osuszyć, pokroić na średnie kawałki (ok 3x 3cm). W dużym garnku roztopić masło z dodatkiem oleju, wrzucić rydze i dusić ok 20min. Przełozyć do wyparzonych słoików, mocno zakręcić. 
Pasteryzowanie: Wstawić słoiki do wysokiego garnka wyłożonoge ściereczką, zalać wodą do wysokości ok 2cm poniżej najniższego słoiczka. Gotować ok 40min, następnego dnia czynność powtórzyć i gotować ponownie, tym razem przez 20min. 
Tak przygotowane można śmiało przechowywać przez całą zimę.

SMACZNEGO!


jutro dodam zdjęcie słoiczków, bo dziś już nie mam weny aby je robić:p

2 komentarze:

  1. a bez octu to nie ulegną zepsuciu???

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie. Ale trzeba posolić.

    OdpowiedzUsuń