piątek, 11 kwietnia 2014

ŻUREK staropolski- świąteczny:)


żurek świąteczny na zakwasie
żurek staropolski

No dobra... koniec obijania:) Ponieważ jesteśmy w okresie przedświątecznym, dziś przepis na żurek staropolski, dla mnie typowo świąteczny: z mięsem, boczkiem i dwoma rodzajami kiełbasy. Taką wersję żurku gotuję czasem na zwykły obiad, zazwyczaj wtedy rezygnując już z 2 dania, bo zupa jest sycąca:)
Blog znowu troszkę zaniedbany i postaram się nadrobić w najbliższym czasie zaległości, pozostając w klimacie świąt na początku przyszłego tygodnia przepis na szynkę pieczoną oraz szarlotkę- zaglądajcie:)

ŻUREK staropolski- świąteczny:)



Składniki:
  • 500g mięsa wieprzowego (np. łopatki)
  • 180g boczku
  • 120g białej kiełbasy
  • 170g kiełbasy podwawelskiej (lub śląskiej)
  • 1 duża cebula
  • 1 suszony prawdziwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1/4 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki warzywka (sama sól, bez warzyw)
  • 2,3l zimnej wody
  • 0,5l zakwasu na żurek (uważam, że koniecznie "kielecki" ze Społem:)
Przygotowanie:
Grzyba wrzucić do kubka, zalać zimną wodą i odstawić. Mięso umyć dokładnie, pokroić na kawałki ok 1,5x1,5cm jednocześnie wycinając przerosty tłuszczu. Boczek pociąć na paski, kiełbasę podwawelską w półplasterki. Do dużego garnka nalać łyżeczkę oleju i wrzucić boczek i kiełbasę- przesmażyć chwilę na złoto. Wyjąć boczek zostawiając tłuszcz (jeśli jest go bardzo dużo część usunąć). Wrzucić mięso, oprószyć mąką i smażyć do całkowitego zamknięcia porów (powinno zrobić się białawe). Zalać wodą, dodać listki laurowe, pieprz, paprykę, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę majeranku oraz warzywko. Zagotować i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45min. Cebulkę pokrojoną w kostkę obsmażyć chwilę. Białą kiełbasę pokroić na grube plastry (jeśli mamy małe kiełbaski lub białą kiełbasę surową- wrzucić w całości, po ugotowaniu wyjąć i pokroić). Do garnka dorzucić: boczek, kiełbasę, białą kiełbasę, cebulę i resztę przypraw i namoczonego grzyba. Gotować razem 20min. Następnie dolać wymieszany zakwas. Zagotować. Wyłączyć. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem lub podlać trochę wodą, w końcu każdy z nas lubi inny smak żurku świątecznego:)
Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i pieczywem z chrupiącą skórką.

SMACZNEGO!

żurek świąteczny na zakwasie






Wielkanocne Smaki - edycja IV
Wielkanocne Smaki - edycja IV

1 komentarz:

  1. Bardzo dobry. Muszę przyznać, że ten żurek to mistrzostwo świata. POLECAM!

    OdpowiedzUsuń